Przez żołądek do… wzmocnienia odporności
Czy wiesz, że odpowiedni poziom kwasu żołądkowego jest niezbędny dla Twojej odporności?
Wartość pH kwasu w żołądku powinna balansować pomiędzy 1 a 1,5. Tymczasem nieodpowiednia dieta może to pH podwyższyć, wówczas białko przestanie być odpowiednio trawione i wchłaniane, a patogeny dostające się do przewodu pokarmowego wraz z pożywieniem, nie zostaną prawidłowo zneutralizowane przez kwas. Może wtedy dojść do bakteryjnej, grzybiczej, a nawet pasożytniczej i wirusowej infekcji przewodu pokarmowego.
Dodatkowo może dojść do niedoborów ważnych aminokwasów, ponieważ żołądek nie będzie w stanie skorzystać z aminokwasów zawartych w pożywieniu. Skutkuje to spadkiem odporności, kondycji, samopoczucia oraz jakości tkanki łącznej. Wtórnym skutkiem niedokwaśności żołądka, mogą być np. choroby nerek, stawów lub autoimmunologiczne, typu Hashimoto.
Komentarz terapeuty:
Wiele osób narzeka na tzw. „odbijanie kwasem”, co bywa interpretowane jako nadkwaśność żołądka. Okazuje się, że dokładnie ten sam objaw daje zarówno niedokwaśność, jak i nadkwaśność żołądka. Jeśli chcesz mieć pewność, który stan dotyczy Ciebie, proponuję dwa rozwiązania. W pierwszej kolejności polecam wykonanie prostego domowego testu zakwaszenia żołądka.
Domowy test zakwaszenia żołądka:
– Przygotuj 3/4 szklanki letniej wody i rozpuść w niej płaską łyżeczkę sody oczyszczonej.
– Po rozpuszczeniu sody, wypij wodę i zmierz czas, jaki upłynie do momentu samoistnego odbicia gazem.
– Jeśli odbije Ci się między 30. a 90. sekundą, oznacza to, że kwas ma odpowiednie pH (1,5–2).
– Jeśli masz niedokwaszony żołądek (pH od 3 w górę), reakcja pojawi się znacznie później, po 5–10 minutach albo w ogóle. To znak, że sok w żołądku jest zbyt zasadowy.
– Natomiast przy zbyt silnym zakwaszeniu odbije się w czasie poniżej 30 sekund albo momentalnie po wypiciu wody z sodą.
Drugim sposobem będzie wykonanie diagnostyki Vieva w Centrum Terapii Studio Sante, gdzie dowiesz się, jak funkcjonuje Twój żołądek pod względem produkcji kwasu, wchłaniania i perystaltyki, oraz jak to się odbija na trawieniu w pozostałych częściach przewodu pokarmowego.
Jeśli wyniki obydwu testów będą wskazywały na niedokwaśność, po przeprowadzonej diagnostyce zaproponuję szereg możliwych rozwiązań, które poprawią pracę żołądka. Jednym z nich może być picie wody z ekologicznym, nieoczyszczonym octem jabłkowym w proporcjach: pół szklanki ciepłej wody z łyżką ekologicznego octu jabłkowego. Taki roztwór należy pić pół godziny przed posiłkami. Równie ważne jest, aby nie pić niczego w trakcie i tuż po posiłku. Kolejne płyny mogą być przyjmowane pół godziny po jedzeniu.
Inne sposoby zakwaszania żołądka są dobierane indywidualnie, najlepiej po wcześniejszej diagnostyce i omówieniu nawyków żywieniowych.
Podczas konsultacji dowiesz się, jaki typ diety jest dla Ciebie odpowiedni, jak najlepiej uzupełnić konkretne niedobory i w jakim stanie są pozostałe układy i organy.
Maja Koprowska
Terapeuta w Centrum Terapii – Studio Sante